Californie rondreis


californiaRoute 66, Death Valley, Grand Canyon, Hollywood, San Francisco, Las Vegas, allemaal namen waarbij je kan wegdromen. Doe daar een goede motor bij en je hebt een grandioze reis. We bezoeken deze keer Californie, oftewel de "Golden state of the USA".   Na een vlotte vlucht van 10 uren krijgen we te maken met de flink aangescherpte douane in San Francisco. Na bijna een uur wachten wordt er een irisscan gemaakt en worden er vinger afdrukken elektronisch vastgelegd. Gelukkig zijn we (nog) niet gezocht en kunnen we onze weg vervolgen.   We nemen de BART metro naar downtown en vinden een leuk hotelletje op Powel Street. Na een goede nachtrust wandelen we naar het verhuurbedrijf waar een bijna nieuwe BMW R1200GS en R1200R op ons staan te wachten. We pakken de rugzakken over naar de koffers en rijden na wat formaliteiten richting het oosten.    Het verkeer is heerlijk relaxed o.a. ook door de geweldige verkeersregel: “Stay in your own lane”. Kortweg komt deze regel erop neer dat je elkaar gewoon rechts mag inhalen, waardoor je een veel rustiger verkeers-beeld krijgt. Een regel die direct in Europa ingevoerd zou moeten worden. We rijden via de delta highway naar het oosten en dineren lekker bij Denny’s diner, een van de grootste familie restaurants in Amerika. Als afsluiting drinken we een heerlijke cappuccino op een terrasje bij Starbucks, dé grootste koffieketen van de wereld. 

 yurt tentYosemite National ParkNa een stevig Amerikaans ontbijt met pannenkoeken, ei en bacon rijden we eerst 200 km saaie rechte weg, maar worden vlak voor het plaatsje Melone verast met een mooi heuvelachtig en bochtig landschap. Al snel rijden we het Yosemite National Park (NP) binnen en informeren bij de parkwachters naar een overnachtingsplek. Het enige wat nog vrij zou zijn is een kamer in het historische Wawone hotel, waar een nachtje slapen al direct 210$ kost. We besluiten om dan maar buiten het park te overnachten en vinden na 10 km een compleet ingerichte Yurt tent op de Yosemite Lakes camping. Officieel is een Yurt een ronde Nomaden tent uit centraal Azie, die binnen een half uur opgebouwd kan worden. De bouw van onze Yurt heeft duidelijk langer geduurd aangezien we alle mogelijk denkbare luxe hebben zoals een TV, magnetron, koelkast, airco en zelfs een BBQ waar we ´s avonds dankbaar gebruik van maken. We genieten van een schitterende rode zonsondergang en een onvervuilde heldere sterrenhemel.

 beer waarschuwingDe volgende dag rijden we in een file (elk jaar krijgt Yosemite 3,5 miljoen bezoekers!) naar Yosemite Valley, wat sinds 1984 op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Het park is voor 95% pure wildernis en staat o.a. bekend om de vele zwarte beren. Bij de eerste stop krijgen we dan ook al direct een beer op bezoek, die schijnbaar de koekjes in onze rugzak ruikt. Gelukkig is er een parkwachter die al zwaaiend en roepend de beer verjaagd. Net als we weer opgelucht verder rijden blijkt de achterband van Niek lek te zijn. Bij een benzinepomp informeren we naar een bandenhandel, maar de eerste blijkt zich op drie dagen rijden, in Las Vegas te bevinden. Gelukkig hebben we een banden reparatie setje bij en na een half uurtje rommelen is de band weer dicht. De volgende attractie in het park is de Tioga pas die maar liefst 3300 meter hoog is. De beklimming is echter bijna kaarsrecht en de haarspeldbochten zijn op een hand te tellen. Eenmaal boven op de pas is het uitzicht wel indrukwekkend, met rotspartijen en vergezichten zoals we ze kennen van de Alpen en de Dolomieten. Groot verschil is wel dat het hier op 3300 meter nog gewoon dik 20 graden Celsius is.  


mono meerWe overnachten in Lee Vining aan het Mono Lake meer, wat bekend is om zijn hoge concentratie zout. Dit is veroorzaakt door het ontbreken van een verbinding met de zee, waardoor het water alleen weg kan door verdamping. Op dit moment zit er in dit meer al vijf keer meer zout dan in de zee. We genieten van de rustige wegen, de immense vergezichten en de heerlijke cappuccino’s tussendoor bij Starbucks. Bij een van de vele benzinestops raken we aan de praat met een vriendelijke Amerikaan die alles over onze reis en Europa wil weten. Hij rijdt zelf ook intensief motor en geeft zijn visitekaartje met de opmerking dat we hem dag en nacht kunnen bellen voor hulp. Op zijn visitekaartje staat vermeld dat hij de locale sheriff is. Altijd goed om zulke vrienden te hebben….. 


death valley bord
Na een overnachting in Lone Pine vertrekken we bij zonsopkomst (5:00 uur) naar het tweede nationale park in deze reis. De op één na warmste plek op deze aarde: Death Valley. Na een aantal schitterende bergpasjes met alleen maar rotsen, keien en zand, komen we bij het begin van de feitelijke vallei. Precies op de rand bevindt zich het Panamint Spring resort, een leuke campground met een paar hotelkamertjes waar je waarschijnlijk heerlijk kunt overnachten. We nemen elk 5 liter water mee en gooien de tank nog één keer helemaal vol. Na een uurtje rijden bereiken we Stove Pipe Wells, waar indrukwekkende grote zandduinen strak langs de weg liggen. Kort daarna komen we bij Badwater Basin, het laagste punt van Amerika, 86 meter onder zeeniveau.death valley weg
Hier bevindt zich ook een enorme zoutvlakte en zover je kunt kijken zie je alleen maar één grote witte zoutvlakte. De temperatuur is volgens de boordcomputer van de GS inmiddels opgelopen tot 118° Fahrenheit oftewel 48° Celcius! De rijwind is zelfs zo warm, dat je het vizier van de helm dicht moet houden om te kunnen ademen. We vinden het echter zo uniek en mooi dat we besluiten om via de langste route aan de zuid kant Death Valley te verlaten. Er is nergens een boom of rots met schaduw te bekennen, dus is het pauzeren in de volle zon. Na ruim twee uren geen één auto gezien te hebben, het opraken van het water en een fel brandend lampje van de benzinemeter, zijn we erg opgelucht als we weer de bewoonde wereld zien. 


 De volgende dag zien we vanaf een bergpasje Las Vegas 10 kilometer verderop midden in de woestijn liggen. Vanaf deze afstand lijkt het net een speelgoedstad in een grote zandbak. We bezoeken de BMW dealer en laten een nieuwe band monteren op de fiets van Niek. Het is leuk om te zien dat er weinig verschil is tussen de Amerikaanse en Europese BMW dealers. Dezelfde werkplaats, winkelindeling, dezelfde kleding en natuurlijk dezelfde motoren. We nemen onze intrek in een van de grootste hotels van Las Vegas, te weten het Luxor hotel, met meer dan 4400 kamers! We wassen onze kleding in een van de grote wasserettes en bewonderen de enorme hotels en bouwwerken op The Strip. Naast bouwwerken zoals de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en de Egyptische piramiden vind je ook bijvoorbeeld nagebouwde steden zoals New York, inclusief het Vrijheidsbeeld en het Empire State Building. 


 glasbalkon grand canyonNa Las Vegas rijden we over de indrukwekkende Hoover dam (met een damwand van 200 meter dik!) langs Lake Mead naar de west zijde van de Grand Canyon. Hier bevind zich sinds 2007 de Skywalk, een doorzichtig glasbalkon dat 20 meter over de Grand Canyon heen hangt en waar je 1200 meter onder je de Colorado rivier ziet lopen. De attractie is nog niet helemaal klaar, wat o.a. te merken is aan een onverharde toegangsweg van 25 kilometer en een bouwput rondom het glasbalkon. Het uitzicht is echter zo adembenemend mooi, dat je dat allemaal snel vergeet. De Colorado rivier is een klein streepje onderin de Canyon en de rotsen zijn schitterend rood gestreept en krijgen met de juiste lichtinval soms alle kleuren van de regenboog. Links en rechts hangen roofvogels in de thermiek van de warme luchtstroom en de stilte is er oorverdovend. Het mooie van deze plek is ook dat het er een stuk rustiger is dan bij de bekendere North and South Rim. route 66

We overnachten als enige gast in een klein motelletje net buiten het park en genieten wederom van de enorme stilte en het gevoel dat we alleen op de wereld zijn. Na een stukje snelweg rijden we door de verlaten Mojave dessertover de historische Route 66, naar het spookstadje Amboy. Midden in de woestijn stoppen we bij Roy’s hotel and gasstation. Deze plek was vroeger enorm belangrijk voor alle reizigers over de Route 66 en stond bekend om de waanzinnige hamburgers. Het is nu een uitgestorven museumpje, waar buiten een ex-sheriff met een grote revolver de wacht houd. De man weet te vertellen dat hij vroeger sheriff is geweest in LA en nu geniet van de rust in de woestijn. Het enige wat hier ooit gebeurt zijn mensen die gebeten worden door ratelslangen of door de onderwereld gedumpte lijken die gevonden worden in de woestijn. Welkom in the wild wild west.

Na nog een aantal uurtjes droge vlakke woestijn komen we bij het Joshua Tree National Park waar de Colorado woestijn en de Mojave woestijn in elkaar overlopen. De vlakke woestijn veranderd hier in een mooi heuvellandschap, met heerlijke bochten en eindelijk weer wat vegetatie en schitterende rotspartijen. De verwachte grote Joshua bomen zien we helaas niet, aangezien die schijnbaar aan de andere kant van het park staan…….. Zodra we het rustige park aan de zuidzijde verlaten, komen we direct op de drukke Interstate 10, richting Los Angeles. Na 2 uurtjes snelweg duiken we net boven LA de natuur weer in bij Angeles National Forest.  

walk of famehollywoodHier bevindt zich een van de mooiste bergwegen van California: Angeles Crest Highway. De weg is slechts 100 km lang, maar er is geen een stuk recht en de weg klimt tot 2409 meter hoogte. Helaas is de weg wegens onderhoud afgesloten en rijden we via een mooie omleiding via Palmdale naar Hollywood LA. Natuurlijk bezoeken we in Los Angeles de Walk of Fame en maken een foto van het Hollywood Sign, maar het mooiste is onze rit over de Mulholland drive. Deze weg loopt door Hollywood en Beverly hills en je blijft je verbazen over de enorme huizen waar alle bekende filmsterren wonen. 

 Highway 1, oftewel de Pacific Coast HighwayAls we LA uitrijden merken we hoe enorm groot deze stad met 3,8 miljoen inwoners is. Na ruim een uur tussen de file rijden, komen we bij de kust vanwaar we binnendoor rijden naar Pismo Beach. Hier bevindt zich een van de mooiste kustwegen van de wereld, namelijk een stuk van de Highway 1, oftewel de Pacific Coast Highway. De weg ligt strak tussen de zee aan de linkerzijde en rotsen en bergen aan de andere zijde. Net even na Cambria worden we nog getrakteerd op een kudde wilde zeeolifanten die op het strand aan het spelen zijn en schijnbaar niet onder de indruk zijn van onze motoren. Vanaf Monterey Bay gaan we weer landinwaarts en rijden door het mooie Mount Madonna County Park naar Oakland, waar we een hotelletje nemen voor de laatste dagen.

 We rijden met de motor door de meest bochtige straat van de wereld, namelijk de Lombard Street in San Francisco. Totale lengte slechts 200 meter maar wel 8 haarspeldbochten en een stijgingspercentage van meer dan 20%. Via Fisherman’s Wharf rijden we naar Pier 39 waar altijd een grote groep zeeleeuwen ligt te zonnen. Ook nu weer liggen er honderden op drijvende plateaus en de ene lijkt nog meer lawaai te willen maken dan de andere. We sluiten onze reis af met een ritje over de Golden Gate Bridge en kijken vanaf de andere kant van de baai naar het grote maar vooral gezellige San Francisco. 
De 3 weken Californië zijn voorbij gevlogen en voor elke motorrijder een aanrader.

 
Voor filmpjes van deze reis: Klik hier.
Een berichtje in ons gastenboek: Klik hier.
Voor meer informatie stuur een mail: Klik hier. 

wasmachinesbadwater zoutvlakte death valley

the strip las vegas pier golden gate brug