Stella Alpina en Assietta bergkam

Als we op de heenreis de afslag Straatsburg passeren moet ik even denken aan het Europees Parlement dat daar dagelijks vergaderd over alle Europese dieptepunten. Gelukkig zijn wij onderweg naar hét jaarlijks hoogtepunt van Europa. We zijn onderweg naar de Stella Alpina Rally; het hoogste motortreffen van de wereld.


Totaal komen er elk jaar tijdens dit motortreffen in juli meer dan 2000 motorrijders bij elkaar in Bardonecchia in de Italiaanse Alpen. Het gemeenschappelijk doel van iedereen is het beklimmen van de hoogste onverharde bergweg van Europa; de Col de Sommeiller. Daarnaast is het treffen een gezellige ongeorganiseerde boel waarbij iedereen vrij is om te doen en te laten wat hij of zij wil. Hier geen commerciële activiteiten of strenge regels, maar wel het echte groepsgevoel, waarbij iedereen elkaar helpt en geniet van de ruige Alpen met zijn prachtige onverharde steenslagwegen.

Stella Alpina Rally; het hoogste motortreffen van de wereld.
Na een tiental prachtige verharde bergpassen waaronder de hoogste verharde bergpas van Europa (Col de l’Iséran) komen we aan bij de voet van de Col de Sommeiller en begint ons onverharde avontuur. We verlagen de bandenspanning, zetten de vering slapper en starten de beklimming naar Basecamp op 2165 mtr hoogte. Basecamp is op zondag de startplaats voor de feitelijke beklimming naar de top op 3009 meter en is gedurende dit weekend de ontmoetingsplaats voor alle motorrijders. Het is niet meer dan een kale bergweide zonder enige voorzieningen, maar de locatie is zo idyllisch dat elke grote vent wel even moet slikken. Hier heeft de mobiele telefoon absoluut geen ontvangst en aan alle kanten kijken we omhoog naar hoge massieve bergtoppen. Twee grote watervallen zorgen de komende dagen voor ons pure drinkwater en wassen kunnen we in het bijbehorende beekje met ijskoud gletsjerwater. Kortom een geweldige plaats om de tentjes op te bouwen en ´s avonds een kampvuur te maken voor wat warmte.Strada dell AssiettaAangezien we een dag te vroeg zijn aangekomen besluiten we eerst nog een mooie oude militaire steenslagweg te rijden. We kiezen de Strada dell Assietta, die vlak bij ons kamp ligt en vroeger de oude Italiaanse verdedigingswerken tegen de Fransen met elkaar verbond. Een prachtige tocht van 60 km onverhard, waarbij je regelmatig het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. De weg begint met 30 korte scherpe haarspeldbochten binnen 3 km(!) en loopt dan door het mooie Grand Bosco en Orsiera park slingerend langs vijf hoge bergkammen van ver boven de 2500 meter. Bijna op het einde van de rit komen we bij een modderpoel waar onze R1200GS machines eigenlijk te zwaar voor zijn. Na een verkenning te voet wagen we het er toch op en glijden en schuiven voorzichtig zonder kleerscheuren naar onze eindbestemming. Mooie van deze oude militaire steenslagwegen is dat ze nog gewoon legaal bereden mogen worden en dat ze helemaal langs de Italiaanse/Franse grens over hoge bergkammen doorlopen tot aan de zee bij Monaco. Een prachtige aanrader voor elke offroad/allroad rijder.
40 haarspeldbochten en een stijgingspercentage van regelmatig +25%Ondanks de dikke slaapzak, thermokleding, muts en sokken, blijft de overnachting in een dun tentje met nachtvorst op deze hoogte erg koud. We zijn dan ook erg gelukkig als op zondagochtend de eerste warme zonnestralen achter de bergtoppen te voorschijn komen. Met een lekker warm kopje thee in de hand zien we de eerste motorrijders de beklimming al vroeg starten en rond 10:00 uur is het al een komen en gaan van motorrijders die zich naar de top worstelen. Het traject vanuit basecamp is slechts 23 km lang, maar met ruim 40 haarspeldbochten en een stijgingspercentage van regelmatig +25% is het een echte uitdaging. Het smalle pad ligt bezaaid met rotsblokken en de afgronden zijn stijl en diep. Als ik halverwege de beklimming mijn fiets strak langs een ravijn wil parkeren voor een fotomomentje, voel ik mijn achterwiel zo in een 20 meter diep ravijn weg glijden. Gelukkig ziet een van mijn maten het gebeuren en trekt met een ferme ruk net op tijd mijn achterwiel weer op het pad.

bij de Stella Alpina rally ben je nooit alleen

 

kleppendeksel dichten met kneedbaar ijzer en een blikje Unox smeerworst.Minder geluk heb ik bij de afdaling waarbij ik in een van de laatste haarspeldbocht mijn voorwiel onderuit voel schuiven. Het lijkt een onschuldig valpartijtje maar als we de motor optillen gutst de olie door een flink gat in het kleppendeksel. Bij de Stella Alpina rally ben je echter nooit alleen en al snel stopt er een Nederlandse Africa Twin rijder. Hij stelt zijn gereedschap beschikbaar en gaat op zijn gemak in de berm een kopje koffie zetten, terwijl wij de kleppendeksel dichten met kneedbaar ijzer en een blikje Unox smeerworst. Deze valpartij is kenmerkend voor dit evenement, iedereen helpt elkaar, de sfeer is ontspannen en met wat knutselen kan een BMW met een blikje smeerworst prima vanuit Italië naar Nederland rijden. De Stella Alpina Rally is zonder enige twijfel ook dit jaar weer letterlijk en figuurlijk een Europees hoogtepunt te noemen.


Filmpjes van dit evenement : 
Click here.
Een berichtje in ons gastenboek: 
Click here. 
Voor meer informatie stuur een mail: 
Click here.