menu menu menu

10 Beste wegen van Europa.Hoogste onverharde weg Europa : Col de Sommeiller.

Voor het samenstellen van deze top 10 zijn we de afgelopen jaren kris kras door heel Europa gereden op zoek naar de mooiste en speciaalste wegen.  De keuze is uiteindelijk enorm geworden, waardoor het vaak erg moeilijk werd om slechts één weg als beste of als mooiste binnen een categorie te benoemen. 
We hebben toch een poging gedaan en na het terug kijken van vele filmpjes en het maken van de benodigde keuzes hebben we uiteindelijk een top 10 kunnen maken van de voor ons mooiste en speciaalste wegen in Europa:
 

1) Hoogste onverharde weg Europa : Col de Sommeiller.
Deze weg bevindt zich in de Italiaanse Alpen net boven de Fréjus tunnel. Oorspronkelijk was het in 1962 de toegang tot een groot skigebied, maar door het terug trekken van een sneeuwgletsjer is de weg sinds 1980 niet meer in gebruik.  De totale klim ligt bezaaid met rotsblokken en greffel en eindigt op 3009 meter.  De uiteindelijke top op 3050 meter is alleen lopend te bereiken.  Elke 2e zondag van Juli is de Sommeiller het centrum van werelds hoogste motor treffen; de Stella Alpina.


2) Hoogste verharde bergpas Europa: Col de l'Iseran.
Met zijn 2770 meter de hoogste verharde bergpas van Europa. De Col is genoemd naar het gebied l'Iséran wat weer vernoemd is naar de rivier de Isère.  Die rivier ontspringt beneden aan de col in het luxe skiplaats Val-d'Isère.  Ondanks zijn bekendheid is er boven op de top alleen een klein restaurantje waar men terecht kan voor een klein hapje en drankje.  Aan de zuidzijde zijn er prachtige uitzichten over het vaak besneeuwde Vanoise Park. Vaak wordt de Col de la Bonette terecht genoemd als de hoogste bergpas, maar dat is eigenlijk door een getruukte lus die men er later aan heeft geplakt. Bovendien vinden we de l'Iséran mooier en daarom deze (persoonlijke) 2e plek.

 

Hoogste verharde bergpas Europa: Col de l'Iseran.  Meeste bochten direct achter elkaar: Col de FinestreMeest beroemde berg weg in Europa: Stelvio.Stijlste weg in Europa: Hardknott pass.3) Stijlste weg in Europa: Hardknott pass.
Slechts 393 meter hoog maar een serieuze beklimming. Doordat de weg erg smal is moet er bij tegenliggers vaak gestopt worden, wat bij een stijgingspercentage van 30% niet altijd even gemakkelijk is. De weg is tijdens de tweede wereldoorlog volledig vernield door tank trainingen en is daarna opnieuw geasfalteerd. Bij helder weer zijn er bovenaan de top spectaculaire uitzichten waaronder een prachtig uitzicht op Isle of Man.


4) Meeste bochten direct achter elkaar: Col de Finestre.
In de Italiaanse Cottian Alpen heeft men op een afstand van 3 km maar liefst 30 haarspeldbochten weten te leggen. De totale klim is ruim 18 km en eindigt op 1694 meter hoogte. Hierna gaat de weg onverhard verder richting de Assietta grenskam. Oorspronkelijk is de weg rond 1700 onverhard aangelegd als toegangsweg naar het grootste fort van Piemonte (Fenestrelle Fort 1.300.000 m²) maar sinds 2004 is het door de komst van de Giro dÍtalia gedeeltelijk geasfalteerd.


Beste rijweg: Transfagarasan highway.5) Beste rijweg: Transfagarasan highway.
Het autoprogramma Top Gear heeft deze weg uitgeroepen tot de mooiste rijweg van de wereld.  Ruim 90 km slingert de weg tussen steile rotswanden over de hoogste delen van de Zuidelijke Karpaten en eindigt uiteindelijk op 2034 meter.  De weg is in 1970 in een recordtijd door het leger aangelegd nadat Rusland het buurland Tsjecho-Slowakije was binnen gevallen.  De uitzichten zijn adem benemend, maar het asfalt is voor motorrijders helaas niet optimaal.


Beste originele grens-bergkam: Assietta.6) Beste originele grens-bergkam: Assietta.
De weg loopt 60 km langs de Frans/Italiaanse grens waarbij ruim 40 km nog origineel onverhard is.  Het hoogste punt bedraagt 2472 meter waarbij er prachtige uitzichten zijn op o.a. de Col de Sommeiller.  Al in 1747 speelde deze militaire grenskam een belangrijke rol tijdens “the Battle of Assietta”.  Tijdens een bloedige veldslag voorkwam het toenmalige koningrijk van Sardinië een invasie van de Fransen waarbij meer dan 5000 militairen in 4 uren stierven.


7) Meest beroemde berg weg in Europa: Stelvio.
Voordat de Transfagarasan werd uitgeroepen tot "World Best Driving Road" heeft de Stelvio jaren deze titel mogen verdedigen.  Voor motorrijders is het wellicht nog steeds de beste rijweg omdat het asfalt hier jaarlijks keurig strak wordt bijgewerkt.  Totaal zijn er 48 genummerde haarspeldbochten die naar een hoogte gaan van 2757 meter.  Bovenaan de top is het van Juni tot September altijd gezellig druk met heerlijke braadworst van Ernst.


Meest beroemde circuit weg: Mountain course.8) Meest beroemde circuit weg: Mountain course.
Tijdens de TT van Isle of Man wordt de volledige openbare ringweg op het eiland omgebouwd tot circuit.  Een van de mooiste stukken hierbij is Mountain course, waarbij op topsnelheid door de heuvels van Isle of Man wordt geracet.  Tijdens dit evenement worden letterlijk de schapen op stal gezet en huidieren opgesloten, zelfs huwelijken en begrafenissen worden uitgesteld zodat de races kunnen doorgaan.  Isle of Man en Mountain course zijn legendarisch voor elke motorrijder.


9) Oudste panorama weg: Schwarzwaldhochstrasse.
Al in 1930 is de Schwarzwaldhochstrasse door de toeristenbond benoemd tot officiële landschap/panorama weg.  Destijds liep de weg slechts tussen Hundseck en Untersmatt maar later is deze verlengt tot 45 km van Kniebis to Baden-Baden.  Ondanks dat er inderdaad geweldige landschappen zijn te bewo
nderen is de Schwarzwaldhochstrasse (B500) vooral bekend om zijn heerlijke rijplezier.  De weidse uitzichten en het strakke asfalt geven het gevoel van een circuit.


10) Oudste Romeinse weg: Wrynose pass.
Tijdens het begin van onze jaartelling hadden de Romeinen al meer dan 400.000 km wegen in Europa aangelegd.  Een van de best bewaarde wegen is de Wrynose pass in het Lake District National Park in Cumbria.  Ruim 10 km slingert de weg langs de rivier Duddon waar

na het eindigt bij de ruïnes van het Hardknott Fort.  De weg is goed geasfalteerd en lijkt met een beetje snelheid een lange achtbaan vol met kuilen en bochten (Dips en curves).Filmpjes van deze top10: 
Klik hier.
Een berichtje in ons gastenboek: 
Klik hier.
Voor meer informatie stuur een mail: 
Klik hier.  

 


 
menu menu menu